Apache Maven'in resmi sitesinde kurulumu biraz kafa karıştırıcı bulunabilir. Bu yüzden türkçe yönerge iyi olacağını düşündüm.

Maven Kurulumu

Önkoşullar: JDK 1.6 ya da daha üst sürümünün sisteminizde kurulu olması.

  1. https://maven.apache.org/download.cgi linkine tıklayarak Maven’ın kendi sitesinden işletim sistemimize uygun olan sürümünü indiriyoruz. Kararsızsanız "Binary zip archive" olanını indirebilirsiniz.
  2. İndirdiğiniz .zip uzantılı dosyayı istediğiniz yere çıkartabilirsiniz. Kuruluma gerek yoktur. Genelde C dizinine çıkartılır. Burada C içerisinde apps isimli klasöre çıkartılmış örnek üzerinden gideceğiz.
  3. Kuruluma devam etmeden önce Ortam Değişkenlerinde JAVA_HOME değişkeninin tanımlandığını kontrol ediyoruz. Eğer yoksa aşağıdaki resimdeki gibi tanımlayabilirsiniz

Kontrol Paneli>Sistem Özellikleri>Gelişmiş>Ortam değişiklikleri

  1. Şimdi Maven için M2HOME ve MAVENHOME ortam değişkenlerini tanımlayacağız. Maven’ı nereye çıkarttıysak o dizini belirteceğiz.

images/apache-47.png

  1. Son olarak yine aynı sayfadaki path değişkenine tıklayıp edit dedikten sonra en sona gidip bir noktalı virgül koyuyoruz. Ardından %M2_HOME%\bin tanımını ekliyoruz. Bu işlemi Maven komutlarını her yerden çalıştırabilmek için yapıyoruz.

images/apache-57.png

  1. Maven kurulum işlemleri bu kadar. Şimdi windows komut istemini açarak mvn –version yazalım. Eğer görseldeli gibi benzer bir yazı ile karşılaşırsanız Maven düzgün bir şekilde yüklenmiş demektir.

images/apache-64.png